Ecologisch groot brengen

Hoe doen we dat?

NIEUW

We zijn een samenwerking aangegaan met Washcot. Dit zorgt ervoor dat wij niet meer werken met wegwerpluiers maar dat alle kinderen gebruik maken van herbruikbare luiers. Dit zijn kwaliteitsvolle herbruikbare luiers die geleverd en gewassen worden door de firma Washcot. Zo dragen wij ook hier ons steentje bij om de afvalberg te verkleinen.

Voeding

Elke dag bereiden we verse groenten. Deze groenten komen uit een eigen moestuin en worden aangevuld met groenten van de winkel.  We betrekken de kinderen ook graag bij ons moestuinproject. Want wat is het magisch, een piepklein zaadje dat uitgroeit tot een grote plant… met vruchten! De kinderen mogen aan de slag met hun eigen emmertje, schopje, rakeltje, … We duiden de activiteit en voorzien daarbij een herkenbaar pictogram.

Twee keer per week maken we een vegetarische menu klaar met een gezonde vleesvervanger, zoals kikkererwten, linzen, noten, quorn, tofu, seitan, … Want elke dag vlees of vis eten is te belastend voor onze planeet.
Het is bovendien een uitgelezen kans om kennis te maken met nieuwe smaken! Wij staan er trouwens op dat ‘onze’ kinderen alles minstens één keer proeven. Ook onbekende groenten. Want ongekend maakt al te vaak ongeliefd, onterecht…

Hergebruik                

Spullen zomaar wegwerpen omdat ze stuk zijn, daar doen wij niet aan mee. Met een beetje inventiviteit krijgen kapotte voorwerpen hier een tweede leven. Kinderen maken visueel kennis met deze ‘filosofie’ via brulkikker Joris. Deze houten kikker belandde in het containerpark, maar kreeg hier een tweede kans! Ook in de speelruimte zijn we inventief. Zo kregen grote waterflessen een nieuw leven als blokkendozen.

Zorgzaamheid

Kinderen worden gestimuleerd om zorgzaam om te gaan met speelmateriaal én met elkaar. Samen spelen en samen delen, dat vinden we erg belangrijk. Voor nu, en later.

Buitenspel

Onze tuin nodigt kinderen uit om te genieten van frisse lucht en de natuur. Mede dankzij onze moestuin maken ze er kennis met kriebelbeestjes zoals kevers en vlinders. Ook vogels zijn hier graag geziene gasten. Waarom wij zo graag bijdragen aan die bijzondere band tussen kinderen en natuur? Omdat ze ook als volwassene wordt meegedragen. En daar wordt iedereen beter van.